Grazer G’schichten (njem. Grazke priče) je rubrika portala Autolink.com.hr čije priče čitatelje odvode u pitoreskni Graz – glavni grad austrijske pokrajine Štajerske (njem. Steiermark), a nekoć i Habsburške Monarhije, poznat po šarmantnoj povijesnoj jezgri grada (kojom dominira gradska utvrda na uzvisini zvana Schloßberg), zelenilu koje ju okružuje, zanimljivoj kulturnoj baštini, ali i opuštenom stilu življenja.

Rathaus 2

Slika: Gradska vijećnica (njem. Rathaus) elegantna je građevina koja je današnji izgled zadobila tijekom 19. stoljeća. Više je puta pregrađivana i obnavljana, a tijekom povijesti bila je susretište različitih umjetničkih stilova (od renesanse do historicizma). Danas je središnja građevina Glavnog trga (njem. Hauptplatz).

Prvi pisani trag o ovom (danas drugom po veličini u Austriji) simpatičnom gradu nalazimo još 1128. godine, a u to doba većina njegovih stanovnika bila je slavenskog podrijetla. U 12. stoljeću su se sve više doseljavali Nijemci iz obližnje Bavarske, pa je tako Graz poprimio njemački “štih” i jezik, a slavenski starosjedioci većinom su se iseljavali u južnije krajeve. S vremenom je Graz zadobio veliku važnost kao trgovačko, prometno i kulturno središte južne Austrije na razmeđi povijesnih putova između Austrije i Njemačke prema Italiji i balkanskim državama.

Značaj Graza ubrzano raste pošto ga je u 14. stoljeću (točnije, 1379. godine) habsburški vladar Leopold III. proglasio prijestolnicom Habsburške Monarhije (koja je tada obuhvaćala manje teritorija nego u 19. stoljeću, no ipak je bila velika i moćna država u to doba). Taj kraljevski status Graza zadržao se, s kratkim prekidima, sve do ranog 17. stoljeća, kada se tijela carske vlasti centraliziraju u novoj prijestolnici – Beču (njem. Wien).

Leopold III.

Slika: Leopold III. “Pravedni” (njem. “der Gerechte”) vladao je kao vojvoda Štajerske i okolnih zemalja od 1379., kada je Graz proglasio centrom svoje moći.

Kada je Europi zaprijetila opasnost od Turaka Osmanlija s juga, velik dio Hrvatske (točnije, Slavonije) u 16. stoljeću pretvoren je u posljednju liniju obrane od Turaka kao Vojna Krajina, kojom je upravljalo Dvorsko ratno vijeće koje je zasjedalo u Grazu.

S vremenom je Graz postao i važno sveučilišno središte, u kojem su često studirali i hrvatski studenti, pa čak i Nikola Tesla. U Grazu su dva velika sveučilišta: Sveučilište Graz (njem. Universität Graz, popularno zvano Uni) i Tehničko sveučilište Graz (njem. Technische Universität Graz).

Uni

Slika: Pročelje zgrade Sveučilišta Graz (njem. Universität Graz, ili samo Uni), službeno Karl-Franzens-Universität. Još davne 1585. godine osnovao ga je austrijski nadvojvoda Karlo II., a zauzelo je 150. mjesto na listi 200 najprestižnijih svjetskih sveučilišta.

Graz krase mnogi spomenici umjetnosti i kulture, kao što su moderno uređena Kuća umjetnosti (njem. Kunsthaus Graz), romantični Schloßberg, decentni Rathaus, futuristički umjetni otok sagrađen od metala i stakla na Muri (njem. Murinsel), barokno razmetljiva bazilika Mariatrost (hrv. Marijina žalost) i još mnogo više!

Kunsthaus

Slika: Kuća umjetnosti Graz (njem. Kunsthaus Graz) sagrađena je 2003. godine, kada je Graz proglašen europskom prijestolnicom kulture. Zbog izvanrednog “vanzemaljskog” izgleda nadjenut mu je nadimak “friendly alien” (engl. “prijateljski vanzemaljac”).

Poželite li se i vi katkad otputiti u neka prošla vremena, na neka druga mjesta, osjetivši dašak profinjenosti i elegancije iz zlatnog doba Graza, svakako to učinite uz naše zanimljive crtice koje stižu upravo iz Graza: sa njegovih živopisnih trgova, iz plemićkih dvorova, skrivenih uličica ili brojnih ljepota krajolika koje ga okružuju. Denn Graz hat’s!

Pferdestraßenbahn-Graz

Slika: Prikaz konjskog tramvaja (njem. Pferdestraßenbahn) tijekom 19. stoljeća na ulicama Graza.