Agatha Christie

Na policama knjižnica čitatelji iz svih dijelova svijeta prepoznat će lik i djelo čuvene Kraljice Zločina, ili, kako se sama nazivala, Vojvotkinje Smrti – nenadmašne i neponovljive Lady Agathe Christie (1890.-1976.). Uz njeno ime vežu se najčešće superlativi: najprodavanija, najizdavanija, najpoznatija i najprevođenija spisateljica moderne književnosti ikad. Pokušat ćemo proniknuti u njen život, čiji su dijelovi do danas obavijeni velom tajne…

O ŽIVOTU AGATHE CHRISTIE

Lady Agatha Christie rođena je 15. rujna 1890. u britanskom gradiću Torquay kao Agatha Mary Clarissa Miller u obitelji oca američkog porijekla i majke Engleskinje. Bila je najmlađe dijete, a imala je sestru Margaret (s nadimkom Madge) i brata Louisa (s nadimkom Monty). Odrastala je u doba viktorijanstva, na imanju Ashfield u Torquayju, a do 16. godine odgajala ju je majka. U dobi od tek 11 godina Agatha je objavila pjesmu u lokalnom časopisu, no iste godine umro joj je otac.

Torquay

Slika: Torquay, rodno mjesto Agathe Christie, tijekom 1890-tih.

Početkom Prvog svjetskog rata Agatha se udaje za britanskog časnika po imenu Archibald Christie, s kojim je imala jednu kćer. Također, Agatha se od 1914. bavila dobrovoljnim radom u lokalnoj ljekarni. Smatra se da je ondje stekla bogato iskustvo o otrovima, a ta su joj saznanja kasnije pomogla prilikom pisanja krimi-romana.

KNJIŽEVNO STVARALAŠTVO

Prvi roman Agathe Christie objavljen je 1920. pod nazivom The Mysterious Affair at Styles, i bio je, kao i većina njenih romana, kriminalističke tematike.

The Mysterious Affair at Styles

Slika: Naslovnica prvog romana Agathe Christie, The Mysterious Affair at Styles. U ovom se djelu Agathe Christie prvi put pojavljuje najpoznatija književna ličnost A. Christie, belgijski detektiv Hercule Poirot.

Agatha Christie 1926. objavljuje Ubojstvo Rogera Ackroyda (engl. The Murder of Roger Ackroyd), roman kojim je zasluženo stekla svjetsku slavu. Tijekom dvadesetih, uslijed uspješnog plasmana njezinih djela na tržište, Agathin privatni život potresale su brojne tragedije: doznala je kako ju suprug vara, a 1926. umrla joj je majka. Agatha Christie 3. prosinca 1926. tajanstveno je nestala sa svojeg imanja i odvezla se autom u Harrogate, gdje je njezin auto uočen ispred hotela Hyro (danas je njegovo ime Old Swan, tj. Stari Labud) pošto je za njom raspisana tjeralica.

Potraga za A. Christie          Harrogate

Lijevo: Fotografija potrage za Agathom Christie; desno: Hotel Hyro (danas Old Swan) u Harrogateu u kojem je odsjela A. Christie tijekom svog nestanka u prosincu 1926.

Agatha Christie se 1928. i službeno razvela od svog dotadašnjeg supruga Archibalda Christiea, a iste godine otputila se na putovanje Bliskim istokom. Ondje se susrela s Leonardom Woolleyem, arheologom koji je proučavao iskopine u Uru. Njegova supruga Catherine i on za Agathu su bili izvor inspiracije na kojem je temeljila likove romana Ubojstvo u Mezopotamiji. Agatha se 1930. vraća na iskopine u Uru na poziv Catherine Woolley, i ondje upoznaje svog budućeg supruga, Maxa Mallowana, s kojim se iste godine vjenčala u Edinburghu.

Godine 1930. Agatha Christie objavljuje roman Ubojstvo u vikariji (engl. The Murder at the Vicarage), u kojem se prvi put pojavljuje lik simpatične i pronicljive starice Miss Jane Marple.

The Murder at the Vicarage

Slika:  Filmski poster ekranizacije romana Ubojstvo u vikariji Agathe Christie, na kojem je prikazana Miss Marple u ulozi glavnog detektiva.

Hercule Poirot, najpoznatiji detektiv, bio je istovremeno i najprodavaniji lik Agathe Christie. Stoga je 1940-tih, uslijed početka Drugog svjetskog rata, Agatha Christie napisala posljednje romane s Poirotom u ulozi detektiva kako bi si financijski osigurala budućnost. Zanimljivo je da Agatha Christie Poirota uopće nije voljela kao lika zbog njegove arogancije. U svojim pismima i bilješkama otkriva da joj je puno draži bio lik Miss Marple, koju je stvorila po uzoru na svoju baku. Poirotov posljednji slučaj, opisan u romanu Zavjesa (engl. Curtain), ujedno je bio posljednje djelo Agathe Christie koje je ostvarilo široku zainteresiranost i popularnost kod čitateljske publike, a na kraju kojeg slavni Hercule Poirot umire.

Hercule Poirot           Hercule Poirot 2

Lijevo: Hercule Poirot kako ga je ovjekovječio David Suchet; desno: Peter Ustinov u ulozi Poirota.

Važno je napomenuti kako Agatha Christie nije pisala samo krimi-romane, koji su je proslavili, već i šest ljubavnih romansi pod pseudonimom Mary Westmacott, a tijekom mladosti je pisala i poeziju. U povijest je ušla napisavši osamdesetak djela, od toga su 66 krimi-romana, no poznate su i njene kratke priče, te kazališno djelo Mišolovka (engl. Mousetrap), za koje mnogi tvrde da je najizvođenije kazališno djelo ikad.

Agatha Christie 1971. odlikovana je naslovom Dame Commander (ta je titula ekvivalentna tituli Sira u Ujedinjenom Kraljevstvu) od strane kraljice Elizabete II.

Agatha Christie and the Queen

Slika: Susret Agathe Christie i kraljice Elizabete II. na premijeri predstave Ubojstvo u Orient-Expressu A. Christie 1974. u Londonu.

Na dan 12. siječnja 1976., u 87. godini života, Dame Agatha Christie umrla je u Winterbrook Houseu u Wallingfordu. Za sobom je ostavila istinske klasike ne samo engleske, već i svjetske krimi-književnosti.

AGATHA CHRISTIE DANAS

Djela Agathe Christie, unatoč vremenu, ne gube na popularnosti, pa tako i danas izlaze romani i kratke priče Agathe Christie u novinskim feljtonima i zbirkama. U inozemstvu postoje brojne web-stranice i čitateljska društva posvećena liku i djelu Agathe Christie.

Lik Agathe Christie brojne su države ovjekovječile na poštanskim markama: prije svega Ujedinjeno Kraljevstvo (poštanska uprava Isle of Man, 2006.), Antigva i Barbuda (2000.), Somalija (2000.) i Sierra Leone (2001.).

Agatha Christie Stamp 1       Agatha Christie Stamp 2

Agatha Christie Stamp 3       Agatha Christie Stamp 4

Gore lijevo: Poštanska marka s likom Agathe Christie iz Ujedinjenog Kraljevstva (2000.); gore desno: A. Christie na poštanskoj marci Antigve i Barbude (2000.); dolje lijevo: Somalija je posvetila A. Christie poštansku marku nominalne vrijednosti 1000 somalijskih šilinga; dolje desno: Sierra Leone također je portretirala A. Christie na marci (2001.).