Sunčani vikend sredinom travnja iskoristili smo za posjet tvornici čokolade Zotter. Nije nam dugo trebalo da, kroz Sloveniju, iz Zagreba stignemo u malo mjesto Riegersburg kraj Graza, u kojem je smještena tvornica.

Riegersburg 2

Slika: Riegersburg kraj Graza, štajersko seoce poznato po tvornici čokolade Zotter.

Već sa prepunog parkirališta iza tvornice puca pogled na zelene livade i brežuljke u okolici tvornice. S lijeve strane staze prema tvornici postavljena su dva simpatična čovječuljka ispred velike fotografije sa ulica velegrada. Ispred njih je putokaz “Shanghai 8.580 km”.

Shanghai

Slika: Pored parkirališta nalaze se ove dvije figure te putokaz usmjeren prema Šangaju.

Kasnije saznajemo da je to udaljenost ove tvornice od Zotterove tvornice čokolade u Šangaju, koju vode njegova odrasla djeca.

Još ispred ulaza u samu tvornicu postoje mnogi zanimljivi kipovi, djela austrijskog umjetnika kojem je Josef Zotter povjerio zadatak da svojim kreacijama tvornicu “oživi” šarenim kipićima i zanimljivim interijerom. Zidovi predvorja ispunjeni su biljkama lončanicama i njihovim dugim listovima, kao svojevrsnu autorovu posvetu gustim džunglama u Latinoamerici. Upravo odatle dolaze zrna kakaovca od kojih se rade Zotterove čokolade.

Najprije se u maloj kinodvorani prikazuje film o Josefu Zotteru, njegovoj tvornici čokolade i putovanju u Belize na kojem se upoznao s uzgajivačima kakaovca u Južnoj Americi. Josef Zotter svoju tvornicu osnovao je još u devedesetima, ali zbog lošeg poslovanja uskoro je bankrotirao. Strojeve za proizvodnju čokolade premjestio je u staru seosku gostionicu svojih roditelja. Htio je proizvoditi čokolade od ekološki uzgojenih sastojaka, ali uz uvjete koji su povoljni i za uzgajivače kakaovca. U potrazi za poslovnim partnerima u proizvodnji čokolade otputio se u Belize. Film prati njegovo upoznavanje s proizvođačima kakaa, načinom na koji oni uzgajaju drva kakaovca i, konačno, nastanak njihove suradnje. Vrativši se u Austriju angažirao je akademskog umjetnika za vizualni identitet njegovih čokolada, ali i same tvornice. Odustao je od svih umjetnih dodataka i počeo proizvoditi čokoladu isključivo sa sastojcima prirodnog podrijetla, pa su njegovi proizvodi dobili odlikovanja Fair Trade (organizacije koja se bori za otkup sirovina po realnim, višim cijenama) i Bio (certifikat Europske unije za prirodno proizvedene proizvode). S vremenom se njegov asortiman proširio na 365 “čvrstih” čokolada (u obliku tabla i pločica) i mnogo čokoladnih napitaka (njem. Trinkschokolade). Na mjestu nekadašnje krčme podignuta je velika tvornica čokolade, a oko nje uređeni su pašnjaci, kućice za domaće životinje, staze i restorani. Nedavno je otvorena i nova tvornica u Kini.

Magarci

Slika: Oko tvornice uređeni su pašnjaci s nastambama domaćih životinja. Od njihovog mesa pripremaju se jela u obližnjem restoranu.

Poslije gledanja filma (koji traje oko 40 minuta) iz velike posude svatko uzima svoju porculansku žličicu za degustaciju čokolade.

IMAG7524

Slika: Pošto svatko uzme svoju žličicu, počinje degustacijska tura.

Prva postaja je velika fontana tekuće kakaove mase bez ikakvih dodataka. Ova gusta, zasitna tekućina ima prilično gorak okus, pa nikako ne treba pretjerivati s njenom degustacijom. Potom se degustiraju pržena kakaova zrna iz različitih zemalja Južne i Srednje Amerike, pa čokoladni prahovi s različitim okusima, a uskoro se stiže i do prvih fontana s tekućom čokoladom. Postoji mnogo vrsta tekuće čokolade, najprije se degustiraju one s najvišim udjelom kakaa (“tamne” ili “gorke” čokolade), a potom i mliječne, pa čokolade s okusom lješnjaka, kokosa, jagode…

Posebno je zanimljiva minijaturna žičara (u brošurama tvornice ističu da je upravo Zotterova žičara najmanja na svijetu) kojom se kroz tvornicu prevoze čašice ohlađenih čokoladnih napitaka. I tu postoji široka ponuda, a mi smo probali kombinaciju čokoladnog pića s đumbirom. Kao što je slučaj sa čokoladnim pločicama, i tekuće čokolade imaju okuse vanilije, maline, soje itd. Također se mogu iskušati i čokoladne pahuljice različitih oblika i okusa. U istoj prostoriji postoji veliki bar s barmenima koji, prema narudžbi posjetitelja, pripravljaju i toplu čokoladu.

Nakon uživanja tekućih proizvoda, konačno slijedi degustacija čokolade u “čvrstom” obliku, na koju smo navikli. Naravno, u Zotteru se od “obične”, mliječne čokolade razvila umjetnost spajanja šarolikih okusa, poput čokolade s bananom, narančom i ribizom. No za degustaciju potrebno je najprije odsjeći duguljasti komadić čokoladne pločice, i to povlačenjem ručice na posebnom rezaču. Tada aparat na metalni tanjurić izbaci tanak čokoladni prutić, spreman za degustaciju. Ponos ove Zotterove kolekcije “otkačenih” čokolada je i čokolada s okusom ribe, čiji je recept ipak ostao tajna za posjetitelja.

Najviše smo uživali u raznobojnim čokoladama kružnog oblika, zvanih Mitzi Blue. Osim zanimljivim oblikom, ove čokolade oduševljuju i zadivljujućim spojevima okusa, pa smatramo da zaslužuju našu posebnu preporuku.

Mitzi Blue

Slika: Čokolade Mitzi Blue dobile su ime po plavom old timeru izloženom ispred tvornice, a zbog živopisnih kombinacija okusa postale su jedan od najomiljenijih proizvoda tvornice čokolade Zotter.

Na novom katu su ponuđene čokoladne kuglice (Balleros) koje skrivaju u sebi sastojke poput oljuštenih badema i oraha, komadiće đumbira i vanilije ili kandirane marelice. Ove simpatične kuglice okreću se i miješaju u malim žutim kotlićima, a vadite ih pomoću pinceta ili žličica. Najbolje su dok su još tople, stoga ne čekajte dugo pošto ih izvadite iz metalnih lončića. Kao što kaže i sam Josef Zotter u uvodnom filmu, komadiće njegove čokolade najbolje je otopiti na jeziku za potpun doživljaj svih okusa i aroma.

Balleros

Slika: Premda izgledaju poput neuglednih sjemenaka neke azijske biljke, ove male čokoladne kuglice egzotičnog imena vrlo su hrskave.

Ova kratka čokoladna avantura završava u prodavaonici Zotterovih čokolada na izlazu iz tvornice, Tu imate priliku iskušati (i kupiti) još neke, posljednje vrste čokolade, prije nego što krenete u obilazak livada i Zotterovog zoološkog vrta s domaćim životinjama. Osim svježih livada, oko tvornice čokolade postoje i vrtovi ljekovitih biljaka poput timjana i kadulje. Uz njih je i vrt s otrovnim biljkama, duhovitog naziva Svekrvin vrt (njem. Schwiegermutters Garten).

Jak

Paun

Puran

Slike: U malom zoološkom vrtu oko tvornice Zotter mogu se vidjeti životinje poput krava, svinja, pauna (u sredini) i purana (dolje).

Na kraju smo posjetili i stari gradić Riegersburg, na čijem se rubu nalazi tvornica. Riegersburg je nastao još tijekom srednjeg vijeka kao obrambena utvrda na vrhu brijega. Legenda kaže da su, za vrijeme opsade, rigersburške vještice pripravile čarobni napitak. Kad su napitak ponudile neprijateljima, oni su se otrovali i grad je bio spašen. Grad je bivao sve veći, a njegovi žitelji sve bogatiji. S vremenom je stanovnicima Riegersburga njihov zamak postao pretijesan, pa su naselje proširili izvan gradskih bedema.

Riegersburg 1

Burg Riegersburg

Slike: Riegersburg je nastao još u srednjem vijeku, a počeo se širiti pošto su vještice oslobodile grad od neprijatelja (gore). Utvrda na vrhu brijega danas je posjed kneževa od Liechtensteina, koji su rigersburški dvorac spasili od propasti krajem Drugog svjetskog rata (dolje).

Danas Riegersburg privlači brojne turiste, a posjećenost mu je osobito porasla nakon što je u njegovoj neposrednoj blizini tvornica Zotter otvorila svoja vrata za posjetitelje. Tako srednjovjekovna utvrda i moderna tvornica čokolade, iako pripadaju posve različitim vremenima, čine savršeno izletište u blizini Graza koje posjećuju turisti iz svih krajeva Europe.

Srce

BONUS-SAVJETI ZA POSJETITELJE

Bonus

Kako bi Vaš izlet u tvornicu čokolade Zotter bio što ljepši i ugodniji, donosimo Vam nekoliko savjeta prije samog polaska:

1.: Ukoliko ranije planirate posjet tvornici Zotter, savjetujemo Vam da naručite i platite ulaznice na internetu. Na taj način uštedjet ćete vrijeme pri nabavljanju ulaznica u tvornici, ali i novac jer su online-ulaznice jeftinije.

2.: Budite slojevito obučeni. Iako je u samoj tvornici prilično toplo, pri izlasku na otvoreno, prema zoološkom vrtu, može biti znatno hladnije.

3.: Premda sami birate vrstu i količinu čokolade koju ćete degustirati, preporučujemo Vam da degustirate čokoladu u manjim količinama. Imajte na umu da postoji više stotina vrsta čokolade i čokoladnih proizvoda koje ćete degustirati.

4.: Na samom početku degustacije čokolade u tvornici će Vas dočekati velika fontana s tekućom, nezaslađenom kakaovom masom. Budući da je ova gusta tekućina vrlo zasitna, preporučujemo da ju degustirate u što manjoj količini.

5.: Uvijek imajte uz sebe bočicu vode kako biste isprali okus u ustima nakon degustacije nekih vrsta čokolade.

6.: Poslovna filozofija tvrtke Zotter propisuje da se koriste isključivo prirodne sirovine i sastojci nabavljeni uz cijenu koja odgovara i proizvođaču. Stoga budite spremni na nešto više cijene Zotterovih čokolada u odnosu na čokolade koje obično kupujemo u trgovinama.