OTKRIJTE BAVARSKU: MÜNCHEN

Premda München u svakodnevnom životu povezujemo prvenstveno uz Oktoberfest, poznati festival piva, i njemačke automobile iz tvornice BMW-a, ova bavarska prijestolnica je i višemilijunski grad te središte znanosti i kulture u južnoj Njemačkoj.

München je danas treći najveći grad u Njemačkoj, a nastao je već u 12. stoljeću. Tijekom povijesti njegovi vladari često su se mijenjali, a zajedno s njima i vizura Münchena. Tako se u Münchenu može naići na različite stilove, počevši od renesanse i gotike do razmetljivog talijanskog baroka i harmoničnog klasicizma. Na prijelazu 19. u 20. stoljeće u Münchenu su djelovali mnogi istaknuti umjetnici, a pod pokroviteljstvom regenta Luitpolda München je doživio kulturni procvat. Iz tog vremena potječe i čuvena Nova gradska vijećnica (njem. Neues Rathaus) na Marienplatzu, neogotička palača na središnjem trgu.

T3

Gore: Nova gradska vijećnica poznata je i po Glockenspielu koji se svakog dana oglašava u 11 i 12 sati; dolje: Detalji sa gradskog grba Münchena na ulazu u Gradsku vijećnicu.

U neposrednoj blizini Gradske vijećnice nalazi se i minhenska katedrala Frauenkirche (hrv. Gospina crkva), punim nazivom Crkva Naše Milostive Gospe. Ova srednjovjekovna crkva proglašena je katedralom još u 15. stoljeću, a njeni slikoviti tornjevi čine najbitniji motiv na gradskoj panorami Münchena. U crkvi se, na tlu, na istaknutom mjestu nalazi reljef stope. Sa tog položaja ne može se vidjeti nijedan od brojnih prozora u crkvi. Prema legendi, te je stope ugazio sami Nečastivi kad je, stojeći na tom mjestu, zajedljivo primijetio kako u crkvi nema prozora. No, kad je koraknuo naprijed, ugledao je mnogo prozora kroz čija se šarena stakla u unutrašnjost crkve presijavala svjetlost, pa je shvatio da je pogriješio i tada je napustio crkvu. S vremenom se mit o Teufelstrittu (hrv. “đavoljim stopama”) proširio, pa je pučka legenda počela privlačiti sve više turista u posjet minhenskoj katedrali.

Slika: Frauenkirche, minhenska katedrala, poznata je po legendi o “đavoljim stopama”.

Osim katedrale, značajna crkva u Münchenu je i Crkva svetog Petra iz 12. stoljeća. Petrova crkva je najstarija župna crkva u gradu, no u Drugom svjetskom ratu gotovo potpuno je uništena. Minhenski biskupi dobili su i pomoć građana, pa su zahvaljujući Društvu za obnovu Sv. Petra prikupljene brojne donacije iz cijelog svijeta. Premda je vanjština crkve dovršena već 1954., crkva je u potpunosti obnovljena tek 2000. godine. Crkva sv. Petra pretvorena je u jednu od najljepših minhenskih crkava. Njen upečatljiv toranj vidi se izdaleka, a lokalni stanovnici nadjenuli su mu simpatičan nadimak Alter Peter (hrv. Stari Petar).

Gore: Crkva sv. Petra, najstarija minhenska župna crkva, omiljena je među stanovnicima zbog svog zvonika; dolje: Na opisnoj tabli crkve zapisani su osnovni podatci: Najstarija župna crkva Münchena – Najranija gradnja vjerojatno 12. st. – Gotička pregradnja – Posvećena 1294.

München se, osim brojnim crkvama, može pohvaliti i lijepim trgovima i parkovima. Vrlo popularan trg je Karlsplatz, koji Minhenjani najčešće zovu  Stachus prema nekadašnjoj gostionici na tom mjestu. Zbog svojih raspršenih vodoskoka, koji osvježavaju cijeli trg, Stachus je osobito omiljen ljeti. Na njega se ulazi kroz istoimena Karlova vrata (njem. Karlstor), nazvana prema knezu Karlu Theodoru. Budući da se Stachus nalazi na vrlo prometnom položaju, na njemu su smješteni visoki sudovi, bavarska Palača pravde (njem. Justizpalast), ali i velika trgovačka kuća Kaufhof.

T3

Skroz gore: Karlstor su vrata sagrađena po nalogu kneza Karla Theodora, omraženog među Bavarcima; gore: Velebna zdanja polukružnog oblika zatvaraju južnu stranu Stachusa; sredina: Raspršene vodoskoke fontane noću osvjetljuje 28 svjetiljki; dolje: Raskošna Palača pravde najviši je sud u Bavarskoj.

Naravno, München ne bi bio to što jest bez slavne pivovare Hofbräuhaus (hrv. Dvorska pivovara), s početkom u davnom 16. stoljeću. Bavarsko pivo iz ove pivovare smatra se sastavnim dijelom tradicionalne bavarske gastronomije, pa stoga i ne čudi da su prava za proizvodnju piva stoljećima bila strogo zaštićena i ljubomorno čuvana. Posebnim kraljevskim dekretom bavarski kralj Maximilian I. dopustio je da se pivo u Hofbräuhausu poslužuje i široj javnosti, a i turisti su počeli uživati u njemu. Danas je minhenski Hofbräuhaus nezaobilazna gostionica za svakog ljubitelja piva, a dnevno ga posjećuje i do 35 000 posjetitelja.

Hofbräuhaus

Slika: Minhenski Hofbräuhaus svjetski je poznata pivovara, a u vrijeme Oktoberfesta vrlo su česte i velike gužve.

Za svakodnevnu kupovinu Minhenjani često odabiru glavnu tržnicu u centru grada, Viktualienmarkt. Viktualienmarkt privlači posjetitelje ne samo velikim izborom raznih namirnica, već i simpatičnim fontanama i skulpturama, poput Zdenca Ide Schumacher (njem. Ida-Schumacher-Brunnen), bavarske kazališne glumice.

Slika: Na tržnici Viktualienmarkt postoji nekoliko zanimljivih kipića, poput statue glumice Ide Schumacher na istoimenom Zdencu.

U samom centru Münchena nalazi se i jedan od najvećih javnih parkova na svijetu, Engleski vrt (njem. Englischer Garten). Osim prekrasne prirode, u Engleskom vrtu su i brojni potoci, jezera, otoci, ali i mnoge skulpture i paviljoni. Tu se primjerice, nalazi Rumfordhaus, nekadašnja kockarnica za vojnike na najvišim položajima; Monopteros, ljetna sjenica u stilu grčkog hrama; Kineski toranj i Japanska čajana (njem. Japanisches Teehaus). U Engleskom vrtu su se održavala i sportska natjecanja kad je München 1972. bio grad-domaćin Olimpijskih igara. Engleski vrt, zeleno srce Münchena, svojim blagim brežuljcima i prostranim livadama doista je savršena oaza za mirni odmor u centru grada.

Englischer Garten

Slika: Engleski vrt je jedan od najvećih javnih parkova na svijetu, površinom veći i od newyorškog Central Parka.

Premda je München danas moderni velegrad, njegovi stari stanovnici još uvijek mu tepaju da je “najveće selo na svijetu” (njem. “das größte Dorf der Welt”). Razlog tome je vjerojatno činjenica da je München nastao spajanjem manjih naselja i prigradskih sela u jedinstvenu gradsku cjelinu. Unatoč urbanizaciji i velikim tvornicama moderne tehnike, München je zadržao starinski dašak minulih vremena. Upravo ta bajkovita slika starog Münchena s njegovim slikovitim crkvama, tradicionalnim gostionicama i raskošnim gradskim palačama predstavlja “bavarsku idilu” koju začas osjeti svaki posjetitelj.

SlikaAlter Peter, toranj najstarije minhenske župne crkve, zaskriven je kućom nekadašnje patricijske obitelji Neumayr.

U IDUĆEM NASTAVKU: Otkrijte Bavarsku: Deutsches Museum München

BONUS-SAVJETI ZA POSJETITELJE

Bonus

Kako bi Vaš posjet Münchenu bio što ugodniji, donosimo Vam nekoliko savjeta:

1.: Svakako posjetite neke od brojnih muzeja u Münchenu! Bilo da Vas zanimaju čuda tehnike, klasična umjetnost ili narodni običaji, u Münchenu će svatko naći nešto za sebe (u idućem nastavku čitajte o jednom od najvećih muzeja u Europi, Deutsches Museum München).

2.: Ukoliko posjećujete Hofbräuhaus, čuvenu pivsku gostionicu, pripremite se na gužve (osobito za vrijeme Oktoberfesta). Također, imajte na umu da se u Hofbräuhausu pivo poslužuje u velikim kriglama od pola litre.

3.: U ljetno doba preporučujemo da posjetite Stachus, gdje se možete rashladiti uz veliku fontanu.