Murinsel (hrv. Otok na Muri) svakako je jedan od zaštitnih znakova suvremenog lica Graza. Kao i moderna galerija Kunsthaus (“Friendly Alien”, ili na hrvatskom Prijatelj Svemirac), ovaj umjetni otok u obliku školjke izgrađen je 2003. godine kako bi se dostojno obilježio izbor štajerske prijestolnice za europski grad kulture te godine.

Murinsel

Slika: Murinsel (hrv. Otok na Muri) izgrađen je 2003. povodom izbora Graza za europski grad kulture.

Ovaj umjetni otok, sagrađen od čelika i stakla, prvotno je zamišljen tek kao privremena futuristička instalacija u toku rijeke Mure, a na njemu su otvoreni kazalište, kafić i igralište za djecu. Ideja o njegovoj gradnji pojavila se još prije nekoliko godina, a dodjela titule europske prijestolnice kulture Grazu dala je povod izgradnji Murinsela prema nacrtima newyorškog arhitekta Vite Acconcija.

Robert Punkenhofer       Vito Acconci

Gore: Robert Punkenhofer, idejni tvorac grazkog Murinsela; dolje: Vito Acconci, newyorški arhitekt prema čijim je planovima izgrađena “školjka na Muri”.

Premda je nakon nekoliko godina Murinsel trebao biti rastavljen, naklonost i simpatije lokalnih “Grazera” zadržali su ga do danas u mutnim vodama Mure, pa ga mjesne vlasti nisu odlučile razmontirati, a 2013. odlučeno je i da će se nadograditi pomična nadstrešnica koja bi trebala služiti umjetnosti kao sjenilo u kazališnim predstavama.

Danas je Murinsel zadržao nezaobilazno, kultno mjesto na panorami Graza, na razmeđu dviju obala Mure, od kojih jednu krasi decentan Schlossberg na uzvisini, a drugu ostakljeno pročelje Kunsthausa – galerije moderne umjetnosti. I sam Murinsel služi kao nerastavljiva spona koja povezuje ta dva različita svijeta u skladnu cjelinu, jer… sve je to Graz!

Murinsel (Brücken)

Slika: Murinsel kao poveznica suvremenog dijela i stare gradske jezgre Graza.