Agatha Christie (1890.-1976.) čuvena je britanska spisateljica romana i pripovijedaka kriminalističke tematike. Poznata je kao stvoriteljica zanimljivih detektivskih likova, od kojih su najpoznatiji Monsieur Hercule Poirot, prijašnji belgijski policijski istražitelj, te vrckava seoska usidjelica Miss Jane Marple. U prošlom članku imali ste priliku pročitati kratke zaplete triju kriminalističkih romana ove književnice, a u ovom dijelu kolumne možete doznati tri nova naslova “krimića” Kraljice Zločina koja će vam gotovo svaki čitatelj Agathe Christie srdačno preporučiti!

1.: Deset malih crnaca (engl. Ten Little Niggers; And Then There Were None, 1939.)

Ten Little Niggers

Deset malih crnaca najpopularnija je knjiga Agathe Christie, a potječe iz ciklusa njenih ranijih romana. Mnogi ovom djelu daju kultni status najjezivijeg romana Kraljice Zločina. Također, zbog kontroverznog naslova (neki ga kritičari tumače pretjerano rasističkim), izdavači su ovu knjigu često objavljivali pod različitim nazivima poput Deset malih Indijanaca (talijansko izdanje) te I na kraju ne osta nijedan (engl. And Then There Were None, američko i kasnije englesko izdanje).

Roman prati sudbinu deset ljudi, koje ne povezuje ništa osim njihove “mračne strane”, tj. neotkrivenih zločina u koje su upleteni. Svi oni primaju pozivnicu za putovanje na izolirani otok Nigger Island (hrv. Otok crnaca) od tajanstvenog para U. N. Owen (kasnije se zaključuje da je to tek igra riječi koja predstavlja “unknown”, englesku riječ za “nepoznat”), koji će (navodno) što prije doći na svoje imanje. Svih desetero ljudi uskoro se sastaju u ladanjskoj kući na otoku, i svaki u svojoj sobi pronalazi uokvirene stihove pjesmice Deset malih crnaca (engl. Ten Little Niggers), koja govori o deset smrti malih crnaca. Uvečer je na stolu i pladanj s deset malih crnaca načinjenih od porculana, a nepoznati glas sa gramofonske ploče svakog prisutnog gosta i poslugu optužuje za ubojstva koja su počinili, a za koja nisu odgovarali. Ubrzo posjetitelji otoka shvaćaju da su zatočeni na njemu, te da ne mogu nikako pobjeći zbog oluje. Svakog dana po jedan je gost hladnokrvno ubijen prema stihu iz pjesmice, a idućeg jutra po jedna figurica nestaje s pladnja…

Dramatičan i uzbudljiv, ovaj roman čita se gotovo u jednom dahu (ja sam svih 260 stranica “progutao” u desetak sati čitanja), a potpuno neočekivani svršetak vjerojatno je najveći uspjeh Agathe Christie u njenim djelima.

2.: Trinaestero na večeri (engl. Lord Edgware Dies; Thirteen at Dinner, 1933.)

Thirteen at Dinner

Trinaestero na večeri trinaesti je roman Agathe Christie. Najprije je objavljen u Ujedinjenom Kraljevstvu pod nazivom Smrt lorda Edgwarea (engl. Lord Edgware Dies), a potom mu američki izdavači daju naslov Trinaestero na večeri (engl. Thirteen at Dinner), koji su kasnije prihvatili i jugoslavenski, pa i hrvatski prevoditelji.

U središtu radnje poznata je kazališna glumica Jane Wilkinson, koja odluči potražiti pomoć privatnog detektiva Herculea Poirota. Njegov je zadatak nagovoriti okorjelog aristokrata lorda Edgwarea da pristane razvesti se od svoje supruge Jane, koja smatra da će svoju sreću pronaći uz vojvodu od Mertona. U razgovoru s mrzovoljnim lordom Poirot doznaje kako je on u svom pismu Jane već pristao na rastavu, no njegova supruga negira da je primila pismo. Iste večeri lord Edgware pronađen je mrtav – uboden nožem u leđa, a svi sumnjiče upravo Jane Wilkinson, kojoj sada više ništa ne stoji na putu do udaje za šarmantnog vojvodu. Ipak, Jane ima čvrst alibi: dvanaest uglednika može jednoznačno potvrditi da je u vrijeme lordove smrti bila na večeri kod prijatelja. Ali, tko je onda ubio lorda?

3.: Mačka među golubovima (engl. Cat Among the Pigeons, 1959.)

Cat Among the Pigeons

Sve je počelo u Ramatu, bogatoj arapskoj državi kojom vlada mladi princ Ali Yusuf. Suočen s propašću monarhije u svojoj zemlji na Bliskom Istoku, princ povjerava kraljevske dragulje pilotu svog zrakoplova, Bobu Rawlinsonu, kako bi ih sačuvao od gorljivih pristaša revolucije. Bob Rawlinson sakrio je prinčeve dragulje u teniskom reketu svoje nećakinje Jennifer, no pritom ga potajice promatra tajanstvena osoba iz hotelske sobe. Jennifer Sutcliffe s njenom majkom Joan na nagovor službenika britanskog konzulata napušta Afriku i vraća se u Englesku. Nekoliko dana kasnije ramatski princ i njegov pilot, pri padu prinčevog zrakoplova, poginuli su, a istodobno počinje lov tajnih službi na nestale dragulje, kojima se time izgubio svaki trag.

U elitnoj ženskoj školi Meadowbank počinje nova školska godina, a u redove njenog osoblja britanska tajna služba “ubacila” je i svog doušnika – vrtlara školskog perivoja po imenu Adam Goodman, kako bi istražio sumnje vezane uz skrovište dragulja. Honoria Bulstrode, vremešna ravnateljica škole, primila je naizgled tihu i bezopasnu Ann Shapland za svoju novu tajnicu, a zaposlene su još i Grace Springer, hladna nastavnica tjelesnog odgoja, te Angele Blanche, povučena učiteljica francuskog jezika. Jedne noći Grace Springer pronađena je mrtva u školskoj dvorani za vježbanje, a policijskom istragom utvrđeno je da je njen ubojica površno pretražio prostoriju. Jennifer Sutcliffe, učenica škole u Meadowbanku, zamijenila je reket s kraljevskim draguljima za drugi, koji joj je donijela neka stara dama u ime njezine tetke, a na površinu je isplivalo i ime tamnopute, imućne plemkinje koja je nedavno pristigla u školu: to bi trebala biti princeza Shanda, zaručnica poginulog princa.

S vremenom je mirna engleska škola pretvorena u zamršeno klupko isprepletenih tajni, a kad serija ubojstava preraste mogućnosti lokalne policije, jedini koji može pomoći je čuveni detektiv Hercule Poirot…

IDUĆI NASTAVAK: Strast za zločinom: Agatha Christie (3. dio)