Upravo na današnji dan prije 408 godina, u Leidenu je 1606. rođen najznačajniji nizozemski slikar Rembrandt van Rijn. Ovaj umjetnik iz razdoblja baroka rodio se kao deveti sin bogate nizozemske obitelji. Njegovo obrazovanje počinje u latinskoj gimnaziji, a nastavlja se na leidenskom sveučilištu, nakon kojeg je naukovao kod čuvenog slikara Jacoba van Swanenburgha, koji je u svojim djelima ilustrirao većinom povijesne događaje i teme.

Pošto je njegova kvaliteta kao slikara potvrđena od strane vodećih nizozemskih umjetnika toga doba, Rembrandt s Janom Lievensom počinje slikati u vlastitom atelieru od sredine dvadesetih godina 17. stoljeća, a uskoro prima prve šegrte, koji će kasnije također postati poznati umjetnici – Gerrit Dou, a kasnije (u Amsterdamu) i Govert Flinck i Ferdinand Bol. Njegova popularnost ubrzano raste, pa je nizozemski kraljevski dvor u Haagu naručio brojne slike kojima je Rembrandt kasnije stekao slavu u umjetničkim krugovima.

Rembrandtov atelier

Slika: Rembrandtov atelier prema rekonstrukciji izvornog ateliera u Rembrandtovom muzeju u Amsterdamu (kliknite na sliku za povećanje).

Godine 1631. Rembrandt se seli u Amsterdam, gdje nastavlja slikati portrete, a tri godine kasnije vjenčao se sa Saskijom van Uylenburg. Primljen je u amsterdamski slikarski ceh i bogati uglednici naručuju sve više i više slika, pa se sa suprugom seli u veću kuću u tada židovskoj četvrti (ondje je danas smješten Rembrandtov muzej).

Saskia van Uylenburgh 1643.

Slika: Saskia van Uylenburgh, Rembrandtova prva supruga (na slici iz 1643.) s kojom je imao četvero djece, a samo je sin Titus preživio. Nakon njegovog rođenja Saskia je umrla, smatra se od tuberkuloze 1641. (kliknite na sliku za povećanje).

Rembrandtovi novi susjedi inspiriraju ga na stvaranje slika biblijskih tema, kao što su slike s motivima iz života Isusa (Isusovo rođenje, Isus i Sv. Petar, Uskrsnuće), apostola i drugih biblijskih likova. Iz nešto ranijeg razdoblja je i čuvena Rembrandtova slika, Sat anatomije doktora Nicolaesa Tulpa (1632.).

Sat anatomije dr. Tulpa

Slika: Rembrandtova slika Sat anatomije doktora Nicolaesa Tulpa (1632.) (kliknite na sliku za povećanje).

Poslije Saskijine smrti, Rembrandt je 1642. naslikao svoje vjerojatno najznačajnije i najraskošnije remek-djelo – Noćnu stražu, poznatu po velikom broju detalja i različitih likova. Tada je naslikao i osobito dramatična djela s biblijskim motivima, kao što je, primjerice, Osljepljivanje Samsona (1636.).

Nekoliko godina nakon smrti njegove supruge Saskije, Rembrandt se zaljubio u mlađu sobaricu po imenu Hendrickje Stoffels, s kojom je imao kći Corneliju. Nizozemski sud optužio je Hendrickje za prostituciju, no puštena je na slobodu. Unatoč tome, kažnjena je zabranom krštenja Cornelije, koja je time de iure postala njena izvanbračna kćer bez prava na nasljedstvo. Rembrandt se nije htio vjenčati s Hendrickje kako njegov sin Titus ne bi bio razbaštinjen od nasljedstva koje mu je dodijelila majka.

Titus van Rijn

Slika: Rembrandtov sin Titus van Rijn jedino je Rembrandtovo dijete koje je doseglo zrelu dob iz njegovog prvog braka sa Saskijom.

Noćna straža 1642.

Slika: Rembrandtova vjerojatno najpoznatija slika, Noćna straža (1642.) (kliknite na sliku za povećanje).

S vremenom je Rembrandt trošio sve više i više novca na raritete umjetnosti, pa je naposljetku bio prisiljen prodati većinu svoje zbirke i vlastitu kuću kako bi platio sve troškove. No sreća mu nije zadugo okrenula leđa, jer ga je 1667. bogati talijanski veliki vojvoda Cosimo III. de Medici posjetio u Amsterdamu i naručio brojne slike.

Rembrandt je tijekom života naslikao oko 300 slika (pejzaža, portreta itd.), a stvorio je i mnogo crteža i grafika. Smatra se da je svoj lik ovjekovječio na četrdesetak autoportreta, a najcjenjeniji su oni iz njegovog kasnijeg umjetničkog razdoblja.

Rembrandt van Rijn 2

Slika: Jedan od posljednjih Rembrandtovih autoportreta (1658.) (kliknite na sliku za povećanje).

Prije smrti slikao je tragične i dramatične prizore, a preminuo je 4. listopada 1669. u Amsterdamu, ostavivši iza sebe djela neprocjenjive vrijednosti za svjetsku umjetnost, kojima se možemo diviti u muzejima širom svijeta.

REMBRANDT U FILATELIJI

Motivi sa slika ovog nizozemskog umjetnika više su puta krasile poštanske marke više država, prije svega Rembrandtove domovine – Nizozemske, Austrije (1969.), Arapskog Emirata Ajman, Francuske i SSSR-a (1956.).

Rembrandt-Stamp 1     Rembrandt-Stamp 2

Rembrandt-Stamp 3     Rembrandt-Stamp 4     Rembrandt-Stamp 5

Gore lijevo: Rembrandtova prva supruga Saskija na poštanskoj marci Nizozemske; gore desno: Rembrandtov portret na poštanskoj marci Austrije povodom 200. obljetnice bečkog muzeja Albertina (1969.); dolje lijevo: Rembrandtov portret Danaja na poštanskoj marci Arapskog Emirata Ajman; dolje u sredini: Rembrandtov portret na poštanskoj marci Francuske; dolje desno: Rembrandtov portret na poštanskoj marci SSSR-a (1956.).