Dana 1. srpnja 2013. godine, prije upravo godinu dana, Hrvatska je stekla punopravno članstvo u Europskoj uniji. Zahtjev za punopravno članstvo u Uniji nadležna tijela vlasti predala su još krajem veljače 2003. godine, a Hrvatska je kandidirana za ulazak u Uniju 2004. godine. Već iduće godine započeli su službeni pregovori za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, koji su se provodili u više faza i potrajali su više od pet godina. Jose Manuel Barosso kao predsjednik Europske komisije donio je prijedlog konačnog kraja pregovora 2011. godine, a povijesno značajnog 9. prosinca 2011. predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor potpisali su Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Potpisivanje Ugovora

Slika: Predsjednik Republike Ivo Josipović i tadašnja predsjednica Vlade Jadranka Kosor 9. prosinca 2011. godine u Bruxellesu su potpisali Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Nakon ratifikacije Ugovora od strane članica Europske unije, uslijedio je i referendum o pristupanju Uniji, na kojem je većina građana potvrdila ulazak u Europsku uniju, i time je Hrvatska konačno izrekla sudbonosno “da” Europskoj uniji. I konačno, dug put prema Uniji svršio se tog 1. 7. prošle godine, kada je Hrvatska i službeno postala 28. “zvjezdica” Europske unije.