Pošto smo u prošloj lekciji odabrali tematsko područje poštanskih maraka koje ćemo sakupljati, vrijeme je da se bacimo u filatelističke vode. Prije nego što započnete stvaranje vlastite zbirke, potrebno je odabrati i nabaviti kvalitetan filatelistički pribor koji će nam uvelike olakšati razvrstavanje i pohranu poštanskih maraka. O tome će više riječi biti u predstojećem poglavlju.

ODABIR FILATELISTIČKOG PRIBORA

Već smo maloprije spomenuli važnost filatelističkog pribora u sakupljanju poštanskih maraka, ali i drugog filatelističkog materijala.

Filatelistički pribor su svi “alati”, uređaji i naprave kojima se koristimo pri bavljenju filatelijom. Oni nam služe za razvrstavanje, provjeru kvalitete i pohranu poštanskih maraka. Dijelovi filatelističkog pribora su:

a) filatelističke pincete;

Pincete

Filatelističke pincete od kozmetičkih se razlikuju po duljini (filatelističke su pincete u pravilu veće duljine od kozmetičkih), obliku vrha (filatelističke pincete imaju širi i plosnat vrh) i, naravno, namjeni. Ovakvim pincetama služimo se kada poštanske marke razvrstavamo ili prenosimo s jednog mjesta na drugo (npr. iz jednog, manjeg, u drugi, veći, filatelistički album), pri čemu nastojimo poštanske marke ne dirati prstima (odn. prstima uzimati marke što rjeđe), stoga što pri svakom dodiru poštanske marke prstom na njoj ostaje mastan trag (koji se ne može spriječiti ni pranjem ruku, premda je poželjno imati čiste ruke prije doticaja s markama) koji narušava financijsku i estetsku vrijednost marke.

Filatelističke pincete mogu imati uži, ali i širi vrh (tzv. “patkice”). Za početnike u filateliji preporučuju se pincete šireg vrha, kojima je lakše uhvatiti marku i prenijeti je u drugi “džepić” filatelističkog albuma. Pincete su obično jeftiniji dio filatelističkog pribora (njihova prosječna cijena varira od 30 do 50 kuna, ovisno o proizvođaču filatelističkog pribora), a neophodne su u filateliji.

b) filatelistički albumi;

Album

Filatelistički albumi služe pohrani poštanskih maraka i drugog filatelističkog materijala. Sastoje se od više listova od tankog kartona. Na svakom listu vidljivo je više redova “džepića” za umetanje poštanskih maraka, koji se sastoje od prozirnih (ili poluprozirnih) pergaminskih pruga pričvršćenih za pozadinu, tj. list. U njih se marke umeću pomoću pincete.

Svaka dva lista međusobno su odvojena jednom ili dvjema međustranicama od tankog pergamina, kako marke ne bi došle u doticaj i djelovale jedna na drugu, pri čemu bi se tragovi boje s jedne marke mogli pojaviti na drugoj i tako bi nastalo oštećenje maraka.

Album 2

Albumi poštanskih maraka mogu koštati od 50 (to su albumi od 16 listova, najtanji i jedni od jeftinijih albuma), pa sve do više stotinjaka kuna (takvi albumi imaju oko 30-60 listova, a veću cijenu za sobom povlači i marka proizvođača). Albumi mogu imati bijele ili crne listove, na kojima se pojedinosti poštanskih maraka bolje uočavaju. Albume s poštanskim markama važno je držati u uspravnom položaju na suhom (kako na poštanske marke ne bi djelovala vlaga) i tamnom mjestu (stoga što svjetlost može promijeniti izgled poštanske marke i njihove boje učiniti bljeđima).

Najkvalitetnije marke proivođača albuma (ali i ostalog filatelističkog pribora) su Leuchtturm (u Hrvatskoj se takvi albumi mogu nabaviti i u poštanskim uredima), Lindner i Schaubek (ovakvi albumi obično su nešto skuplji, a mogu se nabaviti u specijaliziranim filatelističkim trgovinama).

c) povećala poštanskih maraka;

Povećalo

Filatelisti se služe povećalima kada slabo uočljive detalje na poštanskim markama (npr. sitna slova ili brojčane oznake) žele učiniti vidljivijima. Pri tome mogu imati specijalizirana filatelistička, ali i klasična povećala s drškom.

Povećalo 2

d) zubomjeri poštanskih maraka.

Zubomjer

Većina poštanskih maraka ima zupce na svojim rubovima, što znači da te marke imaju neku vrstu zupčanja.

Zupčanje

Zubomjeri su naprave koje filatelisti koriste kako bi provjerili gustoću zubaca na rubu poštanske marke. U početku su zubomjeri bili proizvedeni od kartona, no takvi se danas iznimno rijetko koriste. Napretkom tehnike proizvedeni su elektronički zubomjeri, na čijem se malom ekranu može očitati gustoća zupčanja.

Zubomjer 4

Početnici filatelije rjeđe koriste zubomjere, ali i oni su neophodno sredstvo u rukama ozbiljnih filatelista.

Filatelistički pribor može se nabaviti u trgovinama koje prodaju isključivo filatelistički pribor i materijal, ali i u većem poštanskom uredu.

FILATELISTIČKI KATALOZI

Katalog

Slika: Michel-katalog poštanskih maraka za Sjevernu Ameriku (2012.).

Svake godine u optjecaj se pusti oko 10 000 poštanskih maraka. Filatelisti razlikuju čak i više varijanti iste poštanske marke, ukoliko se ona tiskala u neznatno izmijenjenom izdanju na više mjesta (primjerice, poštanske marke Austro-Ugarske tiskale su se u više različitih gradova, pa se ista poštanska marka može pojaviti i u npr. bečkom, ali i u ljubljanskom izdanju, koja se međusobno mogu, ali ne moraju razlikovati tek po gustoći zupčanja ili intenzitetu boje). Zbog velikog broja poštanskih maraka u svijetu filatelije, tiskaju se filatelistički katalozi u kojima su navedene, prikazane i ukratko opisane sve poštanske marke izdane od strane neke države do godine izdanje kataloga poštanskih maraka.

Urednici filatelističkih kataloga poštanske marke razvrstali su prema državama koje su ih tiskale, a više država grupirali su na temelju kontinenata ili geografskih područja. Tako, primjerice, postoje katalozi za poštanske marke država Sjeverne Amerike, ili Srednje Europe itd.

Katalog 2       Katalog 3

Katalog 4   Katalog 4

Gore lijevo: Katalog poštanskih maraka Jugoslavije, 1991.-2002. (2002.); gore desno: katalog Hrvatska 2007/8: Poštanske marke (2008.); dolje lijevo: katalog Philex Deutschland 2010, Teil 1 (Dio 1.) (2010.); dolje desno: Michel-katalog Njemačke 1998/99 (1999.) – katalozi Michel najpouzdaniji su filatelistički katalozi koji diktiraju cijene filatelističkog tržišta.

Najpoznatiji, najrašireniji i najpouzdaniji filatelistički katalozi su Michel, Scott i Stanley Gibbons, premda postoje i brojni drugi katalozi poštanskih maraka, koji se ne koriste toliko često.

Filatelistički katalozi nisu neophodni za filateliste u početnim fazama sakupljanja, no većina ozbiljnih i iskusnih filatelista svakako ih ima pri ruci kada je potrebno odrediti rijetkost (na temelju koje se određuje i tržišna vrijednost) poštanskih maraka.

KAKO POČETI?

Ukoliko želite početi stvaranje vlastite filatelističke zbirke, najprije nabavite filatelistički album. Potom potražite (najprije u vlastitom domu, a, ako možete, zamolite i bliske prijatelje da vam ustupe njihove poštanske marke i/ili omotnice ukoliko im nisu potrebne) poštanske marke, odn. omotnice na kojima su nalijepljene – na gotovo svakom tavanu, u podrumu, u staroj, izlizanoj kutiji duboko ispod kreveta, moguće je naći nekoliko omotnica s poštanskim markama, pa čak i albume s markama ukoliko je netko od vaših predaka bio strastveni filatelist.

Želite li odvojiti poštanske marke od starih omotnica, u posudu s mlakom vodom uronite omotnicu s markom, i pričekajte dok lijepilo koje marku pričvršćuje uz omotnicu popusti. (Važno je napomenuti da omotnice u boji, npr. plave ili crne boje, mogu ispustiti boju prilikom odvajanja marke u vodi, pa pažljivo odrežite marku od ostatka omotnice kako boja ne bi oštetila poštansku marku, i tek potom izrezani komadić papira na kojem je marka umočite u vodu.) Nakon nekoliko minuta poštanska marka odvojit će se od omotnice i plutati uz površinu vode. Pažljivo ju premjestite na neku podlogu i pričekajte da se osuši, no nikako nemojte sušiti marku fenom ili sličnim uređajima. Primjetit ćete da će na osušenoj marci vjerojatno biti vidljive bore ili slična iskrivljenja. Nemojte glačati marku, nego ju položite između dva papira i opteretite ih teškim predmetom (npr. knjigama) kako bi se površina marke izravnala. Idućeg dana osušenu i izravnatu marku možete s ponosom uvrstiti u svoju filatelističku kolekciju.

Filatelija4

FILATELISTIČKA DRUŠTVA

Filatelistička društva su udruženja filatelista kojima je cilj razmjena ideja, znanja i filatelističkog materijala. U gotovo svakom većem naselju postoji filatelističko društvo. Članstvo filatelističkog društva za sobom povlači brojne pogodnosti: bit ćete uvijek i na vrijeme informirani o novostima na filatelističkom tržištu, predstojećim sajmovima i filatelističkim akcijama, a iskusni filatelisti rado će vam pomoći u stvaranju vlastite zbirke maraka.

KAKO DO MARAKA?

Postoje brojni načini kojima možete doći do poštanskih maraka, koje ćete kasnije uvrstiti u svoju zbirku. Najprije temeljito pretražite tavane, podrume i sl. Potom možete članstvom u filatelističkom društvu započeti razmjenu maraka s drugim filatelistima. Također, poštanske marke možete nabavljati u poštanskom uredu, ili u specijaliziranim filatelističkim trgovinama. Nemojte čekati ni trenutka, možda se baš u kutiji pod vašim radnim stolom krije neka omotnica s poštanskim markama iz prošlih vremena!

U IDUĆEM NASTAVKU FILATELIJE ZA POČETNIKE: Mali filatelistički rječnik