Svi znamo za američke humoristične serije, popularno zvane sit-comi, za koje su (srećom) velike televizijske kuće još uvijek našle mjesta u prebukiranom dnevnom rasporedu. Iako ih ima sve rjeđe, a zbog bezbrojnih repriziranja na TV-u mnoge su nam već dosadile, mnogima su najbolji (i jedini) način opuštanja nakon napornog radnog dana. Često plitke, ponekad naivne i priglupe, i dalje plijene pažnju, a nude instant-zabavu onima koji još uvijek nisu odustali od njih.

Donosimo vam pregled (po našem izboru) najboljih američkih sit-coma: od istinskih klasika kao što su Prijatelji, pa sve do “intelektualno” nastrojene Teorije velikog praska

10.: Seinfeld (Seinfeld)

Seinfeld

Glavni je lik ove serije Jerry Seinfeld, komičar koji u sit-comu predstavlja samog sebe. Okružen trojcem prijatelja-susjeda u tipičnoj newyorškoj zgradi (potpuno otkačeni Cosmo Kramer, George Constanza i Jerryjeva bivša djevojka Elaine Benes), Seinfeld komično prikazuje situacije i skečeve iz svakodnevice.

9.: Malcolm u sredini (Malcolm in the Middle)

Malcolm u sredini

U sredini radnje stoji Malcolm, okružen braćom Reese (“grubijan” koji voli zbijati neslane šale na račun svih koji ga okružuju), Dewey (osobito omiljen kod majke) i Francis (najstariji brat koji je upisan u vojnu školu i ne živi s ostatkom obitelji Jetson), majkom Lois (koja je prikazana kao osoba koja stalno pokušava kontrolirati i nadzirati sve što njeni sinovi rade) i neodgovornim i blagim ocem Hal (kojemu gotovo uopće nije stalo do djece). Kasnije Hal i Lois dobijaju i petog sina po imenu Jamie. Također, u posljednjoj epizodi otkrivamo da je Lois trudna sa šestom bebom, no nikad nismo doznali je li Lois rodila i to dijete.

8.: Pod istim krovom (Family Matters)

FAMILY MATTERS

Pod istim krovom serija je koja je zasigurno ovjekovječila lik Stevea Urkela, simpatičnog štrebera iz susjedstva obitelji Winslow, koju čine Carl (policajac u lokalnoj postaji Chicaga i glava obitelji) i njegova supruga Harriette (brižna domaćica i majka), Carlova majka Estelle (cinična starica koja vrijeme provodi u dokolici), te djeca Carla i Harriette: Eddie (buntovnik koji je osobito popularan u školi, iako mu Steve nerijetko pomaže oko školskih obveza), Laura (srednjoškolka koja neprestano odbija Steveovu ljubav) i Judy (najmlađe dijete u obitelji Winslow). Kasnije im se pridružuje i simpatičan posvojeni brat pod nadimkom 3J (Three J).

Zanimljivo je da su, tijekom snimanja, mnogli glumci odustali od svoje uloge u seriji, pa je likova iz Pod istim krovom s vremenom bilo sve manje. Također, ovo je jedna od serija koje su se najduže prikazivale na američkim ekranima (snimljeno je ukupno 215 epizoda raspoređenih u 9 sezona).

7.: Dadilja (The Nanny)

Dadilja

Snimana početkom devedesetih prošlog stoljeća, Dadilja je jedna od onih serija koje su toliko puta reprizirane da su mnogima već dosadile. Okosnica radnje je suživot Fran Fine, Njujorčanke iz Queensa židovskog podrijetla, sa članovima bogate obitelji Sheffield u koju se slučajno zaposlila kao dadilja pošto je izgubila posao: tu je, prije svega, njen novi poslodavac Maxwell Sheffield (broadwayski producent kojeg krase kvalitete engleskog džentlmena, i kojem je nedavno umrla supruga), njegovih troje djece – Brighton, Maggie i Grace, te decentni batler Niles koji, osim što se skrbi o kući, uvijek zna sve o njenim stanovnicima. Serija je postala toliko popularna da su se proizvodile i lutke s likom Fran Fine (kojoj je pravo ime Fran Drescher), koja je Dadilju predstavljala u svih 146 epizoda.

6.: Princ iz Bel-Aira (The Fresh Prince of Bel-Air)

Princ iz Bel-Aira

Otkako se Will Smith sukobio s lokalnim nasilnicima na školskom igralištu, majka ga šalje iz Philadelphije dobrostojećoj obitelji Willovog ujaka Phila u elitnu četvrt Bel-Air u Los Angelesu. Ondje Will živi zajedno s dobroćudnim ujakom Philom, njegovom suprugom Vivian te njihovih troje djece: Ashley (najmlađa kćer u obitelji), Carlton (uspješan srednjoškolac koji želi studirati na Princetonu) i Hillary (pomodarka stalno zabrinuta svojom vanjštinom). Također, u kući obitelji Banks sveprisutan je revni batler Geoffrey, koji se brine o svemu što se događa.

5.: Svi vole Raymonda (Everybody Loves Raymond)

Svi vole Raymonda

Raymond Barone, sportski novinar pod nadimkom Ray, vodi uspješan poslovni i privatni život u New Yorku (na otoku Long Island) sa svojom suprugom Debrom, s kojom ima troje djece: kćer Ally i blizance Geoffrey i Michael. U kući nasuprot njihovoj stanuju Raymondovi naporni  roditelji Marie (kućanica koja stalno prigovara Debri zbog kuhanja i brige o djeci; sinove Raya i Roberta još uvijek tretira kao malu djecu) i Frank (umirovljeni ratni veteran iz Korejskog rata; djeluje grubo i bezosjećajno, ali zapravo je dobra osoba), koji stalno svraćaju u Rayevu kuću. Ta navika osobito smeta Debri, koja je stalno u sukobu s Rayevom majkom Marie. Raymond ima i starijeg brata Roberta (policajca koji se razveo od plesačice egzotičnih plesova), kojeg je majka u djetinjstvu često zapostavljala zbog Raymonda. Kasnije će se on vjenčati s Debrinom prijateljicom Amy, s kojom će imati sretan brak.

4.: Svijet prema Jimu (According to Jim)

Svijet prema Jimu

Serija opisuje život tipičnog sredovječnog Amerikanca Jima, i njegove obitelji – prije svega, tu je njegova brižna supruga Cheryl (ljubazna kućanica kojoj je jedina zadaća, prema Jimu, brinuti se o djeci i kući) s kojom troje djece, njena neudana sestra Dana (uvijek dominantna i cinična; smatra se dobrom poslovnom ženom) i brat Andy (podeblji šaljivdžija bez stabilne veze i društvenog života).

3.: Dva i pol muškarca (Two and a Half Men)

Dva i pol muškarca

Charlie Harper, pijanac burnog ljubavnog života, glavni je lik u Dva i pol muškarca, jednoj od najgledanijih američkih sit-coma. U svoju veliku kuću u Malibuu primio je svog brata Alana (sredovječni kiropraktičar koji je ostao bez krova nad glavom pošto se rastao sa bivšom suprugom Judith) i njegovog tupoglavog sina Jakea (proždrljivac kojeg Charlie često naziva “oblakom metana”). Kao čistačica, u njoj često boravi Berta, sklona prostim vicevima i crnom humoru kojim nitko ne ostaje pošteđen. Glavna tema svakako je zajednički život problematičnog Charlieja, uredne cjepidlake Alana i njegovog sina Jakea.

2.: Teorija velikog praska (The Big Bang Theory)

Teorija velikog praska

Teorija velikog praska svakako je “najmlađi” sit-com na ovoj top-listi – prikazivan je tek od 2007. godine, kada je dovršena prva sezona. Poznata je, prije svega, po četvorici intelektualaca, ujedno i bliskih prijatelja, koje predvodi dr. Sheldon Cooper (genijalac koji se bavi teorijskom fizikom, i čija su shvaćanja sarkazma i životnih pojava okosnica serije), a za njim slijede Leonard Hofstadter (znanstvenik koji je također doktorirao fiziku, a poznat je po nesređenoj vezi s Penny, plavušom iz susjedstva), s kojim Sheldon stanuje, Howard Wolowitz (aeronautičar židovskog podrijetla koji još uvijek živi s majkom; proslavio se neukusnim stilom odijevanja i katastrofalnim “uletima”) i Rajesh Koothrappali (astrofizičar koji se doselio iz Indije i ima karakteristično indijski naglasak). U seriji se često pojavljuje Penny, konobarica iz lokalnog kafića koja silno želi postati glumica, koja živi u stanu nasuprot Sheldona i Leonarda.

1.: Prijatelji (Friends)

Prijatelji

Najpoznatija američka humoristična serija, Prijatelji, predstavlja šestero mladih Newyorčana u svakodnevnom životu, šarmantno opisanom kroz prizmu humora i sarkazma. To su Ross Geller (paleontolog zaposlen u lokalnom muzeju), zaljubljen u Rachel Green (poznata po težnjama za bavljenjem modom), Chandler Bing (koji često svaki problem okreće na šalu), koji će kasnije biti u vezi s Monicom Geller (Rossova mlađa sestra sklona naređivanju i urednosti), Phoebe Buffay (“hippy” koju je otac rano napustio, a majka je počinila samoubojstvo; ima neuobičajena uvjerenja i upečatljiv način odijevanja) i Joey Tribbiani (“nebrušeni dijamant” glume koji često traži uloge na brojnim audicijama i vrlo je omiljen među ženama). Suživot šestero vjernih prijatelja i humor svake epizode ono je po čemu će gledatelji sigurno pamtiti ovu seriju.