Agatha Christie (1890.-1976.) smatra se najuspješnijom spisateljicom kriminalističkih romana u povijesti svjetske književnosti. Rođena u slikovitom gradiću Torquay, ova engleska autorica iz posljednje epohe viktorijanstva odrastala je u pitoresknom okružju britanskog priobalnog mjestašca u grofoviji Devon.

Torquay 2

Slika: Torquay, slikoviti gradić u britanskoj grofoviji Devon u kojem se 1890. rodila najuspješnija svjetska spisateljica Agatha Christie.

Premda je još u mladosti pisala pjesme, književnu karijeru nastavila je pišući kriminalističke romane kojima se proslavila. Proučavatelji njene književnosti smatraju da ih ima osamdesetak, a tu je još i nekoliko ljubavnih romana napisanih pod pseudonimom Mary Westmacott. Njeni najpoznatiji “krimići” svakako su njen književni prvijenac, Zagonetni događaj u Stylesu (engl. The Mysterious Affair at Styles, 1920.), Ubojstvo Rogera Ackroyda (engl. The Murder of Roger Ackroyd, 1926.), Ubojstvo u Orient-Expressu (engl. Murder on the Orient-Express, 1934.), i kontroverzni Putnik za Frankfurt (engl. Passenger to Frankfurt, 1970.).

Passenger to Frankfurt 2

Slika: Naslovnica jednog od brojnih engleskih izdanja špijunskog romana Putnik za Frankfurt. Zbog povezanosti s tajnama Trećeg Reicha, u Njemačkoj je ovaj “krimić” bio zabranjen sve do 2008. godine.

Najpoznatiji detektivi, ne samo u djelima Agathe Christie, već i općenito, u svijetu krimi-romana, svakako su Hercule Poirot, “detective magnifique” i utjelovljenje urednosti, te Jane Marple, simpatična starica iz sela St. Mary Mead. Oni se pojavljuju u većini romana Agathe Christie, no svakako postoje i još neki, manje poznati detektivi koji također sudjeluju u rješavanju zločina.

H. Poirot i J. Marple

Slika: Miss Jane Marple (Joan Hickson) i Hercule Poirot (kojeg na ovoj slici predstavlja David Suchet) najpoznatiji su detektivi iz romana Agathe Christie.

Krimi-romane Agathe Christie počeo sam čitati oko desete godine, a njena prva knjiga koju sam pročitao je Karte na stol. Otada svake godine pročitam po nekoliko knjiga Agathe Christie, a do danas sam ih pročitao dvadesetak, pa krenimo redom…

1.: Karte na stol (engl. Cards on the Table, 1936.)

Karte na stol

Karte na stol jedna je od prvih knjiga Agathe Christie. U središtu zbivanja je sredovječni ekscentrik Mr Shaitana, koji u svom domu organizira bridž-zabavu na kojoj će čuvenom detektivu Herculeu Poirotu pokazati izložak iz svoje bogate Zbirke zločina, tj. oružja i predmeta koje su koristili neotkriveni ubojice. U polusnu u svom naslonjaču na vlastitoj zabavi Shaitana je proboden hladnim oružjem iz svoje Zbirke zločina, a na pronicljivom detektivu Herculeu Poirotu je da otkrije ubojicu…

U ovom romanu prvi se put pojavljuje vrckasta spisateljica Ariadne Oliver, koja također piše kriminalističke romane, a Agatha Christie vjerojatno je njen lik stvorila prema vlastitom uzoru. Miss Oliver više se puta pojavljuje u djelima Agathe Christie, a vrhunskom detektivu Poirotu pritječe u pomoć nekom svojom opaskom koja je Poirota više puta dovela do rješenja slučaja.

Ariadne Oliver

Slika: Miss Ariadne Oliver (na slici ju predstavlja glumica Zoe Wanamaker) vrckasta je spisateljica krimi-romana koja se prvi put pojavljuje u djelu Karte na stol, a Agatha Christie vjerojatno je stvorila njen lik prema vlastitom uzoru.

2.: Putnik za Frankfurt (engl. Passenger to Frankfurt, 1970.)

Passenger to Frankfurt 3

Putnik za Frankfurt špijunski je roman Agathe Christie objavljen tek nekoliko godine prije smrti same spisateljice. Okosnica radnje je borba male skupine odabranih (koju čine ostarjeli britanski aristokrati Sir Stafford Nye i Lord Altamount, tajanstvena špijunka s više identiteta Mary Ann i ugledni bankar Robinson) protiv njemačke grofice Von Waldsausen, opsjednute idejom jačanja nacizma, povučene u planinskom dvorcu na osami. Agatha Christie pripovijeda kako se njemački nacistički diktator Adolf Hitler tijekom Drugog svjetskog rata liječio od psihičke bolesti u sanatoriju u kojem je upoznao nekolicinu psihopata koji su likom i djelom bili Hitlerovi dvojnici, pa je s jednim od njih zamijenio svoje mjesto kako bi se spasio i pobjegao u Argentinu uz pomoć svojih najbližih suradnika. Navodno je u Argentini vodio miran život, vjenčao se i dobio sina čije je stopalo bilo obilježeno svastikom na peti, a takvim znakom žigosan je i sin grofice Von Waldsausen. Tada se upliće paralizirani znanstvenik, profesor Shoreham, tvorac sredstva za masovnu kontrolu ljudskog uma poznato kao Benvo. Grofica Von Waldsausen pokušala se domoći Shorehamove droge kako bi je zlorabila za širenje nacizma, no Shoreham je uništio sve spise o svom izumu da bi je spriječio u tom naumu. Pošto ga je posjetilo tajno društvo na čelu sa Staffordom Nyeom, uvjeren je da ponovno počne raditi na Projektu B, kako je zvao svoj čudotvoran lijek Benvo.

Zbog povezanosti priče s nacizmom i Hitlerom, njemačke su vlasti uvele zabranu objavljivanja i distribucije ovog djela širom Njemačke. Zabrana romana Putnik za Frankfurt ukinuta je tek 2008. godine.

3.: Ubojstvo u Mezopotamiji (engl. Murder in Mesopotamia, 1936.)

Ubojstvo u Mezopotamiji

Slika: Jedan od brojnih drevnih reljefa pronađenih u grobnicama Mezopotamije, povijesnog područja između dviju velikih rijeka – Eufrat i Tigris.

Agatha Christie ovo je djelo napisala poučena vlastitim arheološkim iskustvom koje je stekla pri svom putovanju u Irak, gdje je upoznala i svog drugog supruga, arheologa Maxa Mallowana, koji je tada istraživao iskopine iz grobnica u Uru.

Švedski arheolog dr. Erich Leidner zaposlio je mladu liječnicu Amy Leatheran kako bi se skrbila za njegovu suprugu Louise. Ona uskoro počinje zaprimati tajanstvena pisma koja joj navodno šalje njen suprug iz prvog braka, Frederick Bosner, njemački špijun koji je pobjegao s vlaka kojim je trebao biti prevezen do mjesta na kojemu će ga Amerikanci smaknuti. Međutim, vlak je doživio nesreću, a smrskano beživotno tijelo pronađeno u vlaku pripisano je njenom prijašnjem suprugu koji se već godinama smatra mrtvim. Louise Leidner jednog je dana hladno ubijena tupim udarcem u glavu, a istražitelji njene smrti, kapetan Maitland i dr. Reilly u pomoć pozivaju proslavljenog detektiva Herculea Poirota kako bi im pomogao riješiti slučaj ubojstva koje se uskoro ponavlja nad nedužnom Anne Johnson, koja je nemilosrdno otrovana kiselinom stoga što je prva otkrila ubojicu jadne Louise Leidner.

Po mom mišljenju ovo je svakako jedna od najuzbudljivijih knjiga Agathe Christie – obiluje zanimljivim likovima, zapanjujućim obratima i naizgled nerješivim ubojstvom koje Poirot opisuje kao “crime passionnel”, tj. “ubojstvo iz strasti”.

Agatha Christie na TV-u: Svake nedjelje ujutro, točnije oko 10.15h na HTV-u 1 (a katkad i na drugom programu HTV-a) prikazuje se po jedna epizoda serije Agatha Christie’s Poirot (posljednja sezona, snimana tijekom 2013., s Davidom Suchetom u glavnoj ulozi) i Agatha Christie’s Miss Marple (također snimana nedavno, s Joan Hickson u ulozi Miss Marple).

IDUĆI NASTAVAK: Strast za zločinom: Agatha Christie (2. dio)